Bavo Tiebos

Bavo Tiebos is van opleiding, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, monumentaal Kunstenaar. Hij specialiseerde zich in de glaskunst. Hij realiseerde glasramen in kerken, openbare gebouwen en privéwoningen in binnen- en buitenland. Momenteel heeft hij zich volmaakt in de fusietechniek op geaccidenteerde oppervlakten. Hierdoor worden de kleur, de breking van het licht, de opengewerkte vorm, de huid van het glas en de transparantie van het materiaal optimaal benut. Door de talrijke mogelijkheden qua kleur als vorm, is deze toegepaste kunstvorm ideaal om te integreren in de moderne architectuur.

Zoals alle kunsten weerspiegelt de architectuur de evolutie van de menselijke cultuur. Glas is van oudsher een onmisbaar bouwelement, een lichtdoorlatend en zelfs doorzichtig deel van de wand. Dat is de reden waarom het toegepaste en het vrije werk van Bavo Tiebos naar elkaar toegroeien.

Koen Vervliet, galeriehouder

 

Bavo Tiebos zijn werk draait om de idee van materiaaltransformatie. Zoals twee of drie vloeibare metalen door het vuur transformeren tot onvergankelijk brons, zo geven de glasplaten, waarvan Bavo in zijn scheppend werk vertrekt, zich over aan het vuur; ze volgen dezelfde natuurwetten waaraan alle zichtbare materie op aarde onderworpen is. Glas lijkt op het eerste gezicht zo heel anders dan, en bijna tegengesteld aan klei. Glas is licht, helder en transparant, terwijl klei zwaar en donker aandoet.

En toch heeft glas ook raakvlakken met keramiek. Beide bestaan dankzij de interactie van lucht, water en vaste stof. En is niet zand, die vluchtige aarde, de belangrijkste grondstof voor glas? Kleurtoevoeging, lichtbestendigheid, breekbaarheid, openwerking, huidaanslag: je vindt ze in aardewerk en glasobject en textiele kunst terug. Vooral in de glazuren raken glas en aarde elkaar; silicium is beider basis: het fijnste kwarts. Transformatie heet het geheim, van vast naar vloeiend, en terug naar vast, alles door het spel met de temperatuur.

Vuur en hitte – de gift van titaan Prometheus aan de mensheid! Zeker, Tiebos is geen titaan. Maar zijn glaswerk is vrij wat betreft schepping uit hittesmelting, en geïntegreerd door zijn architectonische plaatsing. Buitendien zijn de vormen, waarin Tiebos zijn glas nu eens dwingt en dan weer spontaan vorm laat krijgen, op zich al architecturaal. Vaak zijn het poorten, halfopen of helemaal openstaande poorten naar natuur en cultuur, lichaam en bewustzijn, afgrenzing en tegelijk doorgang naar het onzichtbare.

Poorten van licht, zoals torii in het Japanse shinto.

Frans Boenders, erevoorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor wetenschap en kunsten

© 2011-14 Bavo Tiebos | credits |